Du är skyldig att sköta din lägenhet genom att städa och hålla den snygg. Gör som proffsen, skaffa bra redskap. Med rätt basutrustning klarar du det mesta. Här följer några råd och tips på hur du lättast gör.

Rengöring

De flesta material går att rengöra med varmt vatten och ett milt, miljövänligt rengöringsmedel.

Golvskydd

Sätt alltid skydd under tunga möbler som du ska flytta men inte orkar bära.

Det skonar både golven och grannarnas öron.

Golv

Placera en bra avtorkningsmatta innanför dörren och gå inte rakt in i lägenheten med utomhusskor. Det skonar golven från repor och smuts. De flesta golvytor inklusive parkett rengörs lättast genom våttorkning. Laminatgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Vax och polish läggs på vid behov.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Faktum är att ett jämnt smutsat tak ofta kan se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med oss innan du ger dig på en taktvätt. Tänk på att om stickkontakterna till dina taklampor inte passar i lamputtagen måste stick-kontakterna bytas.

Ventilation

Rengör ventilationsfilter som finns i rum och badrum med jämna mellanrum.

För bästa resultat bör de tilluftsspjäll som finns vara öppna. Detta förbättrar cirkulationen.

Kök

Torka ur kyl och sval regelbundet. Det är viktigt för att dina livsmedel ska behålla sin fräschör. Regelbunden avfrostning av frysen ger en jämn temperatur och lägre energiförbrukning. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen, låt den tina och smälta bort. Eventuellt kan du ställa in en skål med hett vatten i frysen för att påskynda avfrostningen.

Håll spis och fläkt rena så minskar nedsmutsningen på övrig inredning i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat så att inte fett och spill bränns fast. Håll plattorna rena så värmer de bättre. Rengör ugnen så fort det blivit spill. Då blir det mindre os.

Har du diskmaskin? Tänk då på att ta bort matrester innan du ställer in porslin, bestick och glas. Rensa grovsilen regelbundet och kontrollera att finsilens finmaskiga nät inte är igengrott, då blir disken renare. Överdosera inte diskmedlet.

Badrum och toalett

Skurmedel repar och försvårar rengöringen. En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är därför den bästa hjälpen för att hålla toalett och badrum rena, utan att skada emalj, kakel och porslin.

Mot kalkbeläggningar i wc-stolen kan du använda vinsyra eller citronsyra, vinsyra tar även bort rost.

Haka av badkarsfronten och rengör bakom och under badkaret då och då.

Spola inte ner föremål i toalettstolen som kan orsaka stopp.

Glöm inte att rengöra golvbrunnen under badkaret och i duschen.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com